De e-cargo-bike is een geweldige uitvinding

Andreas, als acteur, autojournalist en presentator van het tv-programma "auto mobil" bij Vox een echte autoliefhebber. Hoe komt het dat een echte autofan zoals jij zo geïnteresseerd is in fietsen?

De cargo-bike is een geweldige uitvinding.

Andreas, als acteur, autojournalist en presentator van het tv-programma "auto mobil" bij Vox een echte autoliefhebber. Hoe komt het dat een echte autofan zoals jij zo geïnteresseerd is in fietsen?
Fietsen is voor mij altijd al een essentiële bezigheid geweest. Het is een van de simpelste geneugten van het dagelijks leven. Daar is in al de jaren sinds mijn eerste valvrije fietsmeters niets aan veranderd. Als presentator van een autoprogramma zal het voor menigeen wellicht vreemd zijn dat ik ook belangstelling heb voor fietsen. Maar voor mij staan auto's en fietsen op dezelfde plaats. Sommige van mijn collega's zijn echte petrolheads - zij hebben benzine in hun bloed - ik kan daarentegen ook heel goed zonder een verbrandingsmotor. Als het kan, gebruik ik een van mijn fietsen. Dan verbrand ik calorieën. Ook op een e-bike.

Trouwens: wat vind je van e-bikes en e-cargo-bikes als vervoersmiddel?

Ik was eerlijk gezegd enigszins sceptisch toen de eerste modellen met ondersteuning op de markt kwamen en ik heb er in het begin een beetje om gelachen. Niet alleen omdat ze vanaf het begin als pure seniorenfiets werden beschouwd, maar ook omdat het motorblok op de fiets er in de begindagen nogal vreemd uitzag. Toen ik merkte hoeveel potentieel deze technologie te bieden heeft, werd bij mij niet alleen mijn journalistieke interesse gewekt. Intussen zijn de elektrische motoren en accu's zo goed geïntegreerd dat de look geen belemmering meer vormt. De techniek is uitgerijpt. En het werkt wel zo: hoe meer je uitprobeert, des te meer plezier je hebt. Of het nu 1000 hoogtemeters zijn die je met de elektrische MTB ineens kunt overwinnen of de vergelijking "auto versus e-bike voor forenzen", die wij met Vox hebben geproduceerd: e-bikes hebben de fiets opnieuw uitgevonden en laten talloze nieuwe mogelijkheden zien om mobiliteit anders vorm te geven. Zeker sinds ik vader ben, is de elektrische transportfiets in de stad mijn favoriete vervoersmiddel als ik de hele bubs moet meenemen. Ik verheug me nu al op alle innovaties die ons op dat gebied nog te wachten staan.

Als journalist houd je je dagelijks bezig met trends en innovatieve oplossingen rond de thema's auto en verkeer. Hoe bekijk jij als expert de mobiliteitsmix van de toekomst?

In mijn woonplaats Düsseldorf merk ik elke dag dat wij zeker niet nog meer auto's in de steden moeten willen. Maar hoe kunnen deze historisch gegroeide structuren worden opengebroken? Als we naar onze buren kijken, zien we hoe dat werkt als je vanaf het begin een andere keuze had gemaakt. Wij hebben begin augustus voor de televisie in Houten gefilmd. Een stad die vanaf het begin zo werd ontworpen dat fietsers altijd voorrang hebben en niet door stoplichten worden afgeremd. Dat heeft ter plaatste verbazingwekkend goed gewerkt. De auto werd hier niet volledig verbannen, maar speelt in het centrum niet meer de hoofdrol. Voor een leefbare stad lijkt mij dat een goede aanpak. De evenwichtige mobiliteitsmix begint er dus mee dat verkeersgebieden opnieuw en eerlijk worden verdeeld en het openbaar vervoer aantrekkelijker wordt. Wat de auto betreft, hoop ik dat alternatieve aandrijvingen de auto milieuvriendelijker maken, zodat het zijn troeven ook in de toekomst volledig kan uitspelen. Maar zonder ondersteunende maatregelen zoals een intelligente geleiding van verkeersstromen, slimme parkeergarages en landelijk beschikbare laadstations voor plug-in hybrides en elektrische auto's, zal dit maar moeilijk realiseerbaar zijn.

 

Enkele maanden geleden heb je de Packster 60 touring HS van Riese & Müller uitgebreid getest. Wat is jouw conclusie na de testperiode? Kan de e-cargo-bike in het dagelijks leven een auto vervangen en een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van verkeersproblemen?

De cargo-bike is, ongeacht de uitvoering, een geweldige uitvinding. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het steeds drukker wordende verkeer in de stad. Zelfs pakketdiensten rijden intussen al met XXL-cargo-bikes de stad in. Bepaalde centrale verkeersproblemen zouden er tegenwoordig waarschijnlijk helemaal niet zijn als cargo-bikes al eerder een belangrijke rol hadden gespeeld. Zoals ze dat bijvoorbeeld al enige tijd in Amsterdam doen. Of transportfietsen de auto echter volledig kunnen vervangen? Binnen de bebouwde kom zie ik dat wel gebeuren. Als - zoals bij de geteste Packster HS - een ondersteuning tot 45 km/uur wordt geleverd, rijd je zelfs nog wat sneller van A naar B. De extra ondersteuning boven de 25 km/uur is op veel routes goud waard. Zonder een aangepaste infrastructuur en een moderne wetgeving is echter ook de geweldigste fiets niet sneller, efficiënter of flexibeler dan een auto. Hier moeten steden en gemeenten nog heel wat stappen zetten. Momenteel beschouw ik e-cargo-bikes in elk geval als prachtige aanvulling op de auto. Van alle fietsen beschikken zij over het grootste potentieel om bedrijven nieuwe oplossingen te bieden en binnen huishoudens op zijn minst een tweede auto te vervangen.

Welke voordelen biedt de e-cargo-bike in vergelijking met een auto?

Ik heb het antwoord op deze vraag ooit in een artikel over de Load 75 vario HS onder woorden gebracht: een e-cargo-bike zal waarschijnlijk nooit het comfort en de bescherming van een auto kunnen bieden. Een auto daarentegen zal nooit zo sociaal aanvaardbaar, flexibel en milieuvriendelijk zijn als een cargo-bike. Bovendien is zo'n e-cargo-bike ook goed voor de gezondheid en ontziet vanwege de lage bedrijfskosten op lange termijn ook de portemonnee.

Ik zou de bike in elk geval niet meer willen missen. Maar ook niet mijn auto.

Wat moet er volgens jou op politiek en maatschappelijk vlak veranderen, zodat nog meer mensen de overstap van de auto naar de e-bike wagen?

Er verandert op maatschappelijk niveau momenteel al heel veel. Je hoeft alleen maar naar de fietshandel en de accessoire-branche te kijken om te zien dat de fiets momenteel enorm in de lift zit. Het is jammer dat deze toegenomen interesse pas door een wereldwijde pandemie en een diesel-schandaal is ontstaan. Een gewetensvolle en progressieve overheid had al eerder opgemerkt dat de fiets, vooral in al zijn pedelec-varianten, een belangrijke rol binnen het stadsverkeer zou moeten spelen. Duurzame stimuleringsprojecten, veilige fietspaden, een goede doorstroming voor het fietsverkeer met weinig stoplichten en slimme stallingsmogelijkheden zijn nog steeds schaars. Hier is nog werk aan de winkel.

Niet elke stad hoeft een kopie van Kopenhagen te worden. Maar ik denk dat bijvoorbeeld met meer aparte fietspaden meer mensen voor de fiets zouden kiezen. Veel mensen weten niet eens hoe fijn het is om een paar kilometer te fietsen in plaats van de auto te pakken. Dat zeg ik niet, omdat ik auto's uit de stad wil verbannen, maar omdat veel mensen juist vaak korte stukken met de auto rijden, omdat fietsen in de stad gewoon te onaantrekkelijk, te lastig en vaak te gevaarlijk is. Terwijl de fiets juist in veel gevallen de aantrekkelijkere keuze op weg naar de bestemming zou zijn. Als het dan in de toekomst ook makkelijker zou zijn om de fiets mee te nemen met het openbaar vervoer, zouden eventueel meer forenzen het laatste stukje op hun eigen fiets afleggen. Maar dat heeft allemaal betrekkelijk weinig zin als op de plaats van bestemming onvoldoende ruimte is om de fiets te stallen. Ik weet niet hoe vaak ik de stad Düsseldorf hierover al heb aangeschreven - maar bij ons en elders gebeurt op dat vlak nog te weinig. Hier in de hoofdstad van onze deelstaat Noordrijn-Westfalen kan men het blijkbaar nog niet aan om ineens pop-up bike lanes te ontwerpen.

Waar moet je bij de aankoop van een e-cargo-bike op letten – vooral als je hiermee op de lange termijn een auto wilt vervangen?

Er kunnen nooit genoeg accessoires zijn om de fiets aan diverse toepassingen aan te passen. Een belangrijke extra is naast een goed slot een eenvoudig te hanteren regenkap. Want wat heb je aan een chique transportfiets als je hem op koude en regenachtige dagen toch weer laat staan? Hoe uitgebreider de fiets van accessoires kan worden voorzien, des te leuker is het om hem te gebruiken en des te vaker wordt de bike ingezet.